Bluetooh özelliği telefonlarımıza 1994 yılında akıllı telefonlara gelmiştir. Bluetooth özelliğinin akıllı telefonlara gelmesi ile birlikte dosya gönderimleri de kolaylaşmış bulunmaktadır. Yaygın olarak dünya genelinde kullanılmaya devam etmektedir. Akıllı telefonlar arasında yapılacak olan transfer işlemlerinde gönderim performansının iyi olması için gönderim yapacak cihaz ile alıcı cihazın mesafesi 10 metre kadar olması gerekmektedir. Bluetooth gönderimleri radyo frekansları üzerinden iletişim kurulmasını sağlar. Yapılacak veri aktarımında cihazların kapasitesine göre aktarım hızı 1 Mbps ve 721 Mbps  arasında değişmektedir. 

 

Bluetooth ile gönderim yapmanın dünyada yaygın olmasının en büyük sebebi ise gönderim yaparken herhangi bir kabloya ihtiyaç duyulmaması, hızlı ve kolay olarak veri aktarımı sağlamasıdır. 

 

Bluetooth Nedir? 

 

Bluetooth 1994 yılında ilk olarak Ericson firması tarafından kullanılmıştır. Kablosuz ağ üzerinden veri aktarımı yapılmasını sağlayan teknolojidir. Bluetooth veri aktarımında kısa mesafede olmanız olmanız gerekmektedir. Sağlıklı bir şekilde veri aktarımı yapabilmeniz için mesafenizin açık alanda 10 metreyi geçmemesi gerekmektedir. Bu kısa mesafeyi bluetooth bağlantısı radyo frekansı sayesinde yapar. Kablosuz bağlantı yapılabilmesi için iki aşamadan geçer. Bunlardan biri fiziksel katman diğeri ise protokol aşamasıdır. Fiziksel katmanda bağlantı kurma işlemi gerçekleştirilirken, protokolaşamasında ise iletilecek olan mesajların kontolü yapılarak, kaç bit hızında veri aktarımı yapılacağını hesaplar ve bit aktarımının iletilme zamanları ile ilgili süreçleri tamamlamaktadır. 

 

Bluetooth teknolojisi günümüzde bile yaygın olarak kullanımakta olup hızlı ve pratiktir. Gönderim sağlayacak cihazın kapasitesine, gönderilecek dosyanın boyutuna ve cihazların arasında ki yakınlık mesafesine göre değişiklik göstermektedir. 

 

 Bluetooth Teknolojisi Nerelerde Kullanılır? 

 

Bluetooth teknolojisi günümüzde yaygın olarak kullanılmaya devam etmektedir. Kullanıldığı alanlar ise telefonlar, tabletler ve kameralardır. Bluetooth teknolojisini kullanan cihazlar herhangi bir kablo kullanımı olmadan başka bir bluetooth teknolojisini taşıyan akıllı telefona veri aktarımı yapabilir. Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ile birlikte bluetooth teknolojisi sadece veri aktarmakla kalmıyor. Pek çok farklı alanlarda da kullanılmaktadır. Bu alanları se şöyle sıralayabiliriz: 

 

1- Bluetooth Kulaklık 

 

Artık günümüzde kablolu kulaklıkların yerini bluetooth bağlantılı kablosuz kulaklıklar aldı. Bluetooth bağlantı ise telefonunuz ile kulaklığınızı eşleştirerek hem müzik dinleyebilirsiniz hem de aramalara cevap verebilirsiniz. 

 

2- Bluetooth Mouse ve Klavye 

 

Önceden kablolu olarak bilgisayara bağlanan ve kablo kargaşa ortamı yaratan mouse ve klavyelerin yerini de bluetooth bağlatılı mouse ve klavyeler aldı. Bluetooth teknolojisi sayesinde kabloya ihtiyaç duymadan mouse ve klavyeniz ile bilgisayarınıza bağlanabilirsiniz. 

 

3- Bluetooth Hoparlörler

 

Bluetooth hoparlörler ise akıllı telefon, bilgisayar ve tabletinize bağlayarak müzik vericisine bağlanan sistemdir. 

 

4-Bluetooth Saat 

 

Bluetooth bağlantısı ile birlikte akıllı telefonunuzu bağladığınız zaman saatinizden akıllı telefonunuza gelen tüm bildirimleri akıllı saatinizden kolaylıkla görebilirsiniz. 

 

Bluetooth Nasıl Kullanılır?

 

Bluetooth ile veri aktarımı yapılabilmesi için her iki cihazında bluetooth bağlantısının açık olması gerekmektedir. İlk olarak akıllı cihazların bluetooth bağlantısı ile eşleştirilmesi gerekmektedir. Eşleştirmenin tamamlanması için ise cihazlarda bluetooth parolası var ise parolalanın girilmesi gerekmektedir.Bu işlemlerin ardından veri aktarımını başlatabilirsiniz. Veri aktarımı yapacak ve yapılacak olan telefonların arasında en az 10 metre, en fazla ise 100 metre mesafe olmalıdır. Bluetooth teknolojisi aslında telsiz tabanlı bir bağlantı sistemi kullanıldığı için bilgisayar başından size uzak olan yazıcınıza komut gönderebilir veya akıllı ev sistemine sahipseniz evinizin alarm sistemini uzaktan kontrol edebilirsiniz. Bluetooth  teknolojisi düşük enerji tüketimine ihtiyaç duyan, ucuz ve tüm cihazlar ile kolayca entegra olabilien bir sistemdir. En iyi performansa sahip kablosuz veri aktarımı aracıdır. 

 

Bluetooth Nasıl Çalışır? 

 

Bluetooth teknolojisi aynı frekens bandında bulunan cihazların birbiriyle karışmasını engellemek amacıyla frekans zıplama adı verilen bir teknoloji ile desteklenmektedir. Frekans zıplama teknolojisi ile frekans bandı 79 ayrı kanala bölünerek saniyede 1600 defa random yani rastgele olacak şekilde kendi arasında değişir. Bluetooth bağlantılarınızı istediğiniz zaman pasif hale getirebilirsiniz. Kullanacağınız zaman ise aktif hale getirebilirsiniz. Aktif hale getirdiğiniz zaman bluetooth bağlantısı açık olan cihazların arayışına başlar ve eşleştirilecek akıllı telefonla global ID olarak adlandırılan farklı kimliklere bürünürler. 

 

Bluetooth ile Neler Yapabiliriz? 
 

Bluetooth teknolojisi ile iki farklı cihaz arası veri aktarımı sağlayabilirsiniz. Veri aktarımından farklı olarak ise bluetooth teknoloji ile bilgi alışverişi, yazıcıdan çıktı alımı, elektronik posta gönderimi gibi çeşitli işlemler de gerçekleştirebilirsiniz. 

feedback

Bizi Değerlendir

Fiyat normal
Aradığım markayı bulamadım
Sadece fiyat almak için geldim
Kararsızım, düşünmek istiyorum