IP, international protection yani uluslar arası koruma anlamına gelir. Devamındaki rakamlar ise cihazın neye ne kadar dayanıklı olduğunu belirtir.

 

Günümüzde telefonlarını her an bir yere düşürebilir hatta sıvı temasına maruz bırakabilirsiniz, üreticiler de bu durumun farkına varmış olacak ki akıllı telefonları çok daha dayanıklı bir şekilde üretmeye çalışıyorlar.

 

Şu an piyasada düşmeye, toza ve hatta suya karşı dayanıklı bir çok model var, ancak tek sorun bu cihazların sizin düşündüğünüz kadar dayanıklı olmadığıdır.

 

Bu yazımızda dayanıklılıktan kastın ne olduğunu anlatıp ve hangi durumlarda ne yapılması gerektiğinden bahsedeceğiz.

 

IP puanlaması çok geniş bir alanda aklınıza gelebilecek her türlü ürün için puanlama yapan uluslararası bir standarttır. Sadece akıllı telefonlar değil, otomobillerin belirli parçaları, sokak lambaları, elektronik ev eşyaları kısacası darbeye maruz kaldığında zarar görebilecek her türlü üretim bu puanlamadan geçer.

 

IP puanlamasının temel mantığı cihazların içindeki entegrelerin dışardaki müdahaleler sonucu dış dünyayla olabildiğince temasa geçmemesi yani yalıtılması diyebiliriz.

 

Akıllı telefonlara bakarsak en çok duyduğumuz puanlama IP67 ve IP68’dir büyük ihtimalle bu numaraların farkını ve özelliklerini merak etmişsinizdir.

 

IP SERTİFİKASINDAKİ İLK RAKAM

 

IP’den sonra gelen ilk rakam 6 ise bu cihazın o kadar iyi yalıtılmış olduğunu belirtiyor ki toz bile cihazın içine giremez demek oluyor. Eğer IP6 ile başlayan bir cihazınız varsa plajda ve toprakta ve benzeri hemen hemen her yerde kullanıp cihazınızın iç aksamını tozdan rahatça koruyabilirsiniz anlamına gelir.

 

 

Eğer IP6’dan daha düşük bir rakam görürseniz de bu da cihazınızı tozdan kişisel olarak sizin korumanız gerektiği anlamına gelir.

 

Muallakta olan bir diğer konu da IPX olan numaralar bu tür bir numaralandırma gördüğünüzde bunun çok dayanıklı olduğunu düşünmeyin kesinlikle, X’in anlamı henüz belirtilen konuda test yapılmadığıdır.

 

IP68 SERTİFİKASI

 

IP puanlamasındaki ikinci sayı ise suya dayanıklılıktan bahseder ve cihazın hangi durumlarda suya karşı dayanıklı olduğunu belirtir.

 

Eğer sonunda 7 olan bir IP sertifikası taşıyan bir cihazınız varsa bu maksimum 1 metre derinlikteki suyun altında yarım saat boyunca kalabilir ve çıkarıldığında çalışmaya devam edebilir anlamı taşır.

 

Tabi yarım saatten sonraki ilk dakikada su alacağı anlamına gelmez veya 1.5 metrede su alabilir anlamı da taşımaz sadece yapılan testlerin en zor halinin bunlar olduğu belirtilir.

 

Eğer son rakamı 8 olan bir IP sertifikasına sahip olan bir cihazınız varsa bu da 3 metre derinliğe kadar suya dayanıklı olan bir cihazınız vardır demek oluyor, ancak su altında kalınabilicek olan süre konusunda ise üreticilerin takdirine kalmış bir şeydir.

 

IP sertifikaları hakkında doğru bilinen bir yanlış da IP58 ve IP68 sertifikası cihazların suya karşı aynı dayanıklılığa sahip olduğudur. Bu büyük bir yanılgı olur zira ilk rakam daha doğrusu korunabilirlik gücü arttıkça ikinci rakamı yani suya dayanıklılığı da artar. Bu yönüyle rakamlar arasında da bir bağ bulunmaktadır.

 

Sony Xperia XZ2 Compact cihazında kullanıcılar hem IP65 hem de IP68 sertifikalarına sahip olur. Bu da cihazın basınçlı bir şekilde bile fışkırtılan suya karşı dayanıklı olduğunu gösterir.

 

Sony Xperia XZ2 Compact

 

Not:Tüm IP testleri temiz içme suyuyla yapılır, bu da cihazın tuzlu deniz suyuna veya klorlu havuz suyuna ne kadar dayanıklı olacağı konusunda herhangi bir bilginin olmadığını ve cihazınızı bu tür sulardan korumanız gerektiğini gösterir.

 

CİHAZINIZ SUYA DÜŞERSE NE YAPMALISINIZ?

 

Eğer cihazınızı denize veya havuza düşürürseniz yapmanız gereken ilk şeyi öncelikle çok basınçlı olmayan temiz içme suyuyla yıkamaktır.

 

Dikkat edilmesi gereken bir başka nokta ise cihazların dayanıklılığının zaman içinde azalacağıdır.

 

1 günlük bir cihaz ile 1 yıllık bir cihaz aynı dayanıklılığa sahip olmayacaktır.

 

Uzun süre kullanılan cihazların darbelere bağlı olarak dayanıklılıklarının azalacağını da unutmamak gerek.

 

Not: IP standartlarına sahip olsa dahi hiçbir üretici sıvı temas kaynaklı arızalanmalarda garanti kapsamında cihazınızı tamir etmez.

 

Peki üreticiler cihazın sıvı temasında bulunduğunu nasıl anlıyor?

 

Cihazın içinde bulunan ve sıvı ile temas ettiğinde renk değiştiren bir parça sayesinde üreticiler hasarın sıvıdan kaynaklandığını anlayabiliyor.

 

IP68 sertifikası

 

Kısacası üreticiler kendilerini koruyacak bir sürü önlem almıştır size tavsiyemiz sizin de kendinizi ve cihazınızı aynı şekilde korumanız.

 

Ayrıca suya düşen cihazınızın çalışmaya devam etmesi ve herhangi bir sorun çıkarmaması ilerde sorun çıkarmayacağı anlamına gelmiyor. Oksitlenme süreç içinde oluşan bir durum ve zamanı geldiğinde telefonunuzu kullanılamaz hale getirebilir.

 

Unutmayın IP sertifikaları sadece kazalar içindir cihazınız IP68 sertifikası da olsa asla su altında kullanmamanız gerek.

 

İster sıvı teması olsun ister kırılma veya arızalanma telefon sigortası yaptırmanız her zaman sizin için daha avantajlı oalcaktır, ancak telefon sigortasının uzun süreçleri, sıkıcı prosedürlerinden bıktıysanız CepteKoruma tam size göre.

 

Sıvı temas durumlarının başınızı ağrıtmasını istemiyorsanız telefonunuza gerçek koruma sağlayan CepteKorumapaketlerine göz atmanızı tavsiye ederiz.

feedback

Bizi Değerlendir

Fiyat normal
Aradığım markayı bulamadım
Sadece fiyat almak için geldim
Kararsızım, düşünmek istiyorum