OLED EKRANLAR

İlk olarak OLED ekranın özelliklerine bakalım. OLED yani Organik Işık Yayıcı Diot adı da verilen bu ekran türü, organik malzemenin içinde ışık emici diotlar bulunduruyor ve bünyesinde yarı iletken mevcut olduğunu görüyoruz. Organik yarı iletken iki elektrodun arasında konumlandırılan bu ekranın hedefine ulaşmak için mutlaka şeffaf olması gerektiğini belirtelim. OLED teknolojisi, televizyonlarda, bilgisayar monitörlerinde, PDA’larda, netbook’larda, cep telefonlarında ve nice cihazda kullanılıyor.

OLED ekranın ki avantajı bulunuyor: Hem ışık üretebiliyor, hem de mevcut olan ışığı kolayca yansıtabiliyor. OLED ekranlar, standart LCD’lerin aksine arka ışığa ihtiyaç duymuyor. Böylece likit kristal ekranlardan çok daha ince ve hafif hale geliyor. LCD’nin ulaşamadığı yüksek karşıtlık oranına ulaşmaları da, kullanıldıkları teknoloji ile oldukça basit bir hale gelibiliyor. OLED hem pasif matriks, hem de aktif matriks ile kullanılabiliyor; aktif matriks yapısına AMOLED deniyor.

Tarihine bakıldığında ise OLED’lerin gelişimi için kilit noktası olan elektiriksel ışıldama, Roger Partridge tarafından, İngiltere’deki Ulusal Fizik Tesisleri’nde geliştirildi. Üstelik takvimler, 1975 yılını işaret ederken… Gerekli ilk diotlar ise Kodak yöneticileri, Ching W. Tang ve Steven Van Slyke tarafından 1987’de icat edildi. 1990 yılı ise adeta dönüm noktası olmuş: Cambridge ÜniversitesindeCavendish Laboratuarında, H.J. Burroughes ve arkadaşları 100 nm’lik, yüksek verimli, yeşil emilimli, polimer temelli elektriksel ışıldamayı mümkün kılmışlar.

Avantajlarında ise OLED’in, pek çok benzer teknolojiye göre en önemli avantajı ise esnek yapısı olarak gösterebiliriz. Eğer uygun bir yazıcınız varsa, OLED ekranı, kağıt gibi yerleştirip çıktı alabilirsiniz. Ancak bunun da ötesinde daha önce de belirttiğimiz gibi akıl almaz karşıtlık oranlarına ulaşabiliyor. Bu sayede ise piksel görünümünü son derece stabil bir deneyim sunuyor. Bunun en önemli artısı ise her türlü açıdan, görüntü kaybı yaşanmadan izlenebiliyor olması. Teorik olarak 0,01 tepkime süresi ve 100.000 Hz yenileme oranına ulaşılabiliyor.

AMOLED EKRANLAR

AMOLED, aktif matriks kullanan, daha az enerji tüketen, çevre dostu bir yapı olarak biliniyor. AMOLED yapılı, 40 inçlik bir televizyon bile yalnızca bir ampul kadar enerji tüketiyor. OLED’de kullanılan pasif ile AMOLED’de kullanılan aktif matriks arasındaki en çarpıcı farklar, hafiflik olmasıyla birlikte düşük enerji harcıyor olması yer alıyor. Elektrik iletimindeki verim sayesinde, AMOLED ekranlarda, OLED ekranlara göre biraz daha yüksek görüntü kalitesi sağlıyor.

AMOLED, Active Matrix Organic Light-Emitting Diode yani “Aktif Matrisli Organik LED” ekranlar adından da anlaşılacağı gibi OLED’ lerden yapılmaktadırlar. Samsung tarafından geliştirildiği biliniyor. OLED ekrana göre daha ince bir yapıya ve daha yüksek parlaklığa sahiptir. Görüş açıları ve siyah rengi göstermeleri konusunda daha başarılıdır. Super AMOLED ve Super Amoled Plus ile gelişmeye devam eden bu ekranlar esnek yapısı ve yüksek çözünürlük değerleriyle en keskin görüntüleri sunuyor.

OLED, AMOLED VE POLED…

Bu ekranların ortak noktası “OLED”dir. OLED ekran teknolojisi yeni bir teknoloji değil ancak yaygınlaşması uzun yıllar sürdü çünkü OLED ekranların; ömrü kısa, üretimi zor ve maliyetliydi. Günümüzde de LCD-LED ekranlara göre üretim maliyeti yüksek olan OLED ekranları her firma kendi teknolojileriyle geliştirdi ve kendi isimleriyle adlandırıyor.  OLED, ekranlar LCD ekranlar gibi arkadan ışık verilmesine gerek duymadan her piksel kendi ışığını üretmesi prensibine dayanıyor. Bu özelliğiyle daha canlı ve siyah rengin siyah gibi görünmesini sağlar.

POLED EKRAN

Cep telefonları için yapılan OLED ekranlarda bazı üreticiler ekranın alt tabakasını “cam” malzemenden yapıyorlardı ancak kavisli esneyebilir ve daha ince ekran yapabilmek için bu malzemeyi plastik yapmaya başladılar. LG de ürettiği ekranlara POLED ismini verdi. Plastik tabakanın iki ana maddesi yani en çok kullanılanı Polietilen Tereftalat (PET) ve Polietilen Naftalat (PEN)’dir. Plastikler, yapıları gereği cama göre daha düşük ısılarda işlem görürüler. Dolayısıyla plastik tabakaya sahip bir ekran üretmek için ya daha düşük ısılarda çalışmak gerekecek ya da ısıya karşı dayanıklılığı artırılmış plastikler kullanılacak. Çünkü ekranın esnekliği ısının sıcaklığına göre değişiklik gösteriyor.

OLED, AMOLED, POLED HANGİSİ DA İYİ?

Her firma kendi OLED teknolojisini geliştirse de aslında son kullanıcı için çokta sorun değil çünkü teknolojileri birbirine çok yakın ve özünde hepsi OLED ekrandır. LG‘nin POLED ekranı ile Samsung‘un AMOLED ekranı arasında seçim yapmakta bir çok kişi zorlanıyor ancak ekranlar birbirine çok yakın teknolojiler ile üretiliyor. Bu nedenle televizyon ya da akıllı telefon alırken OLED ekran olup olmadığına bakılabilir ancak LG ve Samsung arasında tercih yaparken ekrandan ziyade donanım özelliklerine bakmakta fayda var.

HANGİSİ DAHA İYİ?

Bu soru belki de herkesin kafasını kurcalayan bir soru. Fakat kimse kesin bir cevap veremiyor. Zira ne beklendiğine göre, hangisinin iyi olduğu değişiyor. Birkaç madde ile iyi ve kötü yanlarını anlatarak kararı size bırakıyoruz.

 

  • LCD ekran teknolojisinde IPS LCD ve Retina LCD olarak geliştirilmekteyken, OLED teknolojisi de Super AMOLED ve Super AMOLED Plus ile geliştirilmeye devam etmektedir.
  • LCD teknolojisi daha yüksek pil tüketirken OLED’ ler daha tasarrufludurlar.
  • OLED’ ler daha keskin görüntü ve daha yüksek parlaklık sunarlar.
  • LCD’ ler arka aydınlatmaları sebebiyle daha soluk renk veriyor gibi görünse de gerçek renge daha yakın renkler üretmektedirler.
  • OLED’ ler ise siyahta başarılı olsalar da mavi renk ve tonlarında daha başarısızdırlar.
  • OLED ler daha dayanıklı ve daha ince yapıdadırlar. Ayrıca esneyebilen yapılarıyla farklı şekillerde kullanılabilmektedirler.
  • LCD’ ler daha uzun ömürlüdür.

 

CepteTamir’in ekran değişim fiyatlarına göz attınız mı? iPhone, Samsung ve Huawei gibi birçok telefonun ekran değişimi sorunsuz bir şekilde yapılıyor. Teknik Servisimizde yapılan tüm işlemler sistemimize kayıt ediliyor. Bu kapsamda ekran değişiminizden sonra memnun kalmadığınız ve performansını beğenmediğiniz bir durum olursa hemen ücretsiz olarak değişimimizden faydalanabiliyorsunuz.

Bu noktada sizden tek isteğimiz cihazınızı servisimiz haricinde başka bir yerde açtırmamanız ve parça değişimi yaptırmamanızdır. Orijinal yedek parça değişimine 2 yıl garanti veriyoruz. A kalite ürünlerimize ise 1 yıl garanti sağlıyoruz. Hiç Şikayeti olmayan servis olarak sizlere hizmet vermeye devam ediyoruz.

Samsung Ekran değişim tablosunu aşağıda örnek oluşturması açısından ekliyoruz. Eğer bakmak istiyorsanız, iPhoneHuaweiXiaomi ve Nokia ekran değişimi fiyatlarına üstlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

feedback

Bizi Değerlendir

Fiyat normal
Aradığım markayı bulamadım
Sadece fiyat almak için geldim
Kararsızım, düşünmek istiyorum